Rap og Hiphop

Rap og Hiphop

Rap og Hiphop

Rap og Hiphop

Rap og Hiphop

Rap og Hiphop

Rap og Hiphop

Rap og Hiphop

Rapolitics’ workshops, projekter og andre aktiviteter har det til fælles, at de benytter rap og hiphop som didaktisk metode. Det gør vi for at appellere til vores unge målgruppe.

Rap 0g Hiphop

Rap har længe domineret de danske top-10 lister på streamingtjenesterne. I 2024 var de fire mest lyttede numre på Spotify en del af hiphopgenren. Rap har således indtaget en dominerende plads i vores populærkultur, hvilket i stigende grad er sket gennem 10’erne og 20’erne frem til nu. Især i den yngre demografi, som driver streamingtallene, er rap utroligt populært, og mange teenagere betragter sig selv som dedikerede fans af artister og som del af kulturen. Her forbindes hiphop med noget sejt og beundringsværdigt. Ofte sidestilles hiphop med en holdsport, og fællesskabet dyrkes hyppigt i crews, online communities og podcasts, der sætter spot på kulturen, som mange unge kan relatere til og føle sig repræsenteret af.

Den historiske og sociale kontekst i hiphop må imidlertid ikke ignoreres. For verden over har hiphop siden sin spæde begyndelse i 70’ernes South Bronx været med til at skabe opmærksomhed på uretfærdighed og mobilisere unges engagement i bevægelser, der kæmper for friere og mere lige samfund. Det DNA viser sig stadig mange generationer senere: Black Lives Matter-bevægelsen havde ikke haft samme gennemslagskraft uden de mange rappere, der brugte deres stemmer i oprøret. Under Det Arabiske Forår mobiliserede hiphop-kunstnere i Egypten, Tunesien og senere Syrien den folkelige modstand mod de diktatoriske regimer. I Gaza og på Vestbredden bruger unge palæstinensere rap til at minde os om, at deres bevægelses- og ytringsfrihed bliver krænket. I lande som Myanmar, Indien og Cuba, hvor den frie presse er begrænset eller slet ikke eksisterer, deler unge rappere deres rettighedskampe og budskaber om frihed og lighed via Bluetooth og på sociale medier, der ikke er overvåget af myndighederne. I 2024 så vi også flere af de største danske rappere på barrikaderne i forbindelse med konflikten i Gaza, herunder Tessa, L.O.C., Artigeardit og Gilli.

RAP SOM UNDERVISNINGSMETODE

Når vi bruger rap til at møde unge på en ukonventionel måde, bringer det i højere grad de elever i spil, som ofte sidder på bagerste række i klasselokalet og ikke altid oplever at være repræsenteret eller blive lyttet til. Rapolitics’ metode har vist sig særdeles god til at fange disse elever. Det ved vi af to årsager. Den første er, at hiphop ofte resonerer med elever, som kan spejle sig i etablerede rappere, der heller ikke føler sig set eller hørt af det konventionelle skolesystem.

Den anden årsager, at når de mest udsatte elever, som gentagende gange er blevet fortalt, at de ikke gør det godt nok i skolen, får en succesoplevelse med at bruge deres stemme i klasseværelset, opnår de en styrket tro på sig selv og en forståelse af, at deres stemme er både gyldig og vigtig. Med rap og hiphop som arbejdsredskab, kan vi desuden aktivere de unge i klasselokalet gennem øvelser med både musik, krop og sprog på en naturlig måde. Det bidrager til de unges koncentrationsevne og dermed både den faglige forståelse og den personlige succesoplevelse.

Vores Erfaring

Når vi møder de unge deltager på vores diverse rap-workshops, er det vores erfaring i Rapolitics, at der næsten altid er noget at hente i det kreative samarbejde mellem erfarne rappere og unge. Vi oplever, at eksisterende forestillingsevner hos mange deltagere bliver udfordret, ligesom de unge får mulighed for at se sig selv i et nyt lys og formulere nogle holdninger og visioner for eget liv og samfund, som de ikke vidste, de havde. Ved at bruge rap som metode til at sætte fokus på politiske og samfundsmæssige emner, vil vi ikke kun oplyse om eksisterende forhold, men også skabe et trygt forum, hvor unge opfordres til at tage stilling til egne holdninger og ønsker om et godt samfund - og i sidste ende formidle det som raptekst. Vi tror på, at unge mennesker lærer bedst, når de er interesserede og har det sjovt, og derfor er rap og hiphop effektive redskaber til at bruge noget - for de fleste unge - familiært til at behandle komplekse emner.

Efter mange år med struktureret og målrettet arbejde med hiphop som didaktisk værktøj, er rap langt om længe blevet bredt anerkendt som et alment fagligt pædagogisk værktøj. Med over 15 års erfaring hos Rapolitics og som nogle af de fremtrædende kulturbærere på den front, kan vi skrive under på, at det passer.

Raptivism

Dansk Raptivisme