3C - Connect // Compress // Change

Om projektet

Det ser mildest talt ikke godt ud, når man kigger på kønsbalancen i musikindustrien. Et amerikansk studie fra 2020 viser, at der i Hot 100 årslisten i 2020 var 198 producere krediteret, hvoraf 98% var mænd, og kun 2% var kvinder. Studiet viser stort set samme resultat, når man kigger på en længere tidsperiode. Over seks år var ratioen 38 mænd for hver 1 kvindelig producer. Når det kommer til non-binære og transpersoner er tallene så små, at deter svært overhovedet at finde statistik på, og i den førnævnte undersøgelse var der ingen af artisterne på Hot100, der identificerede sig som non-binære eller nonkonforme. 

I de nordiske lande tegner der sig det samme mønster, og det har en negativ effekt på kvaliteten og kreativiteten i musikindustrien. Repræsentation gør en forskel, og lige nu mangler unge piger, non-binære og transpersoner forbilleder at spejle sig i, når det kommer til musikteknik. Derfor har vi i samarbejde med Fryshuset i Sverige og JMN i Norge søsat projektet 3C (Connect // Compress / Change). Projektet er støttet af EU og Nordisk Kulturfond og har til formål at øge antallet af unge kvinder, non-binære og transpersoner i musikproducerbranchen. I løbet af to år fra 2021 til 2023 vil projektet kaste flere aktiviteter og initiativer af sig i alle tre lande, som skal styrke kvinder, non-binære og transpersoners position i musikproduktion og bidrage til en mere varieret og ligestillet nordisk musikindustri. Projektet vil involveredepiger, non-binære og transpersoner i alderen 13-25 år foruden ledende forbilleder, undervisere og repræsentanter fra musikbranchen.

“Nu gør vi vores egen musikindustri mere lige og ser frem til, at flere piger og non-binære begynder at gøre krav på deres plads som musikproducere.”

Ulrica Wallin, Fryshuset 

Målsætning

  • At flere unge kvinder, non-binære og transpersoner har fået redskaber og bedre adgang til muligheden forat arbejde som musikproducere. 
  • At tilgangen til musikproduktion som noget kun mænd laver har ændret sig markant. 
  • At der er et større fællesskab og flere platforme, hvor kvinder, non-binære, transpersoner og initiativtagereføler sig støttet. 
  • At flere kvindelige, non-binære og transkønnede musikproducere har fået større synlighed gennempræsentationer og showcases/koncerter. 
“At få mere ligestilling og diversitet i de her rolle er et vigtigt skridt for hele industrien. Hvordan kan vi nå nye grupper og skabe entusiasme for musikproduktion? Vi glæder os til at dele ud og lære mere om det gennem det nordiskepartnerskab. 

Sofie Sæther, JM Norway

Det vil vi gøre

For at nå vores målsætninger kommer vi blandt andet til at udvikle både værktøjskasser og håndbøger, som skal forbedre rekruteringsprocessen omkring kvinder, non-binære og transpersoner i musikproduktion og uddanne musikundervisere i, hvordan man skaber bedre miljøer for kvindelige, non-binære og transkønnede musikproducere, så andelen af personer fra denne målgruppe, der falder fra på uddannelserne reduceres. I løbet af projektperioden vil flere seminarer og netværksmøder også blive afholdt rettet mod både kommende producere, musikindustrien og musikundervisere på tværs af alle tre lande.

“Vi er i Rapolitics superstolte over at være en del af den bevægelse, der er i gang lige nu, og ser det som en kæmpe styrke at have et nordisk samarbejde med så kompetente og erfarne organisationer som JMN og Fryshuset.” 

Nikoline Skaarup, Rapolitics

  • Støtte

    3C er i alt støttet med 1,5 millioner kroner fra EU's Erasmus+ program og Nordisk Kulturfond

  • Kontakt

    Hvis du har spørgsmål til projektet, kan du kontakte Viktoria på vima@rapolitics.org