RAPOLITICS og ARoS gør 1800-tals kunst cool med hiphop

Af Katarina Siig Søderberg

ARoS Public inviterer hiphopkulturen indendørs i et samarbejde med RAPOLITICS, der engagerede unge i at debattere kulturarv gennem dans og rap. Med afsæt i ARoS’ aktuelle særudstilling ”Agnes Slott Møller – Helte og heltinder” benytter undervisere fra RAPOLITICS utraditionelle elementer fra hiphop som metode til få unge til reflektere over deres identitet og udtrykke deres holdninger.

Tunge hiphop beats flyder ud af det moderne lyse lokale med glasvægge og orange sofaer i ARoS’ formidlingscenter ARoS Public, niveau 3. Elever fra Ådalens Efterskole er netop trådt ind i lokalet efter at have taget trapperne ned fra niveau 5, hvor de er blevet guidet rundt i den aktuelle særudstilling Agnes Slott-Møller – Helte og heltinder. Nu deles de op i to hold, hvor halvdelen skal arbejde med at fortolke udstillingen gennem rap og den anden gennem dans. I starten er de fleste elever en smule generte, men efterhånden får underviserne løsnet stemningen op. Tre timer efter fremviser eleverne deres fortolkninger af ”Helte og heltinder” for hinanden til store klapsalver fra lærere og klassekammerater.

»Det er en rigtig fed måde at lære noget om kunst på. Det ville helt sikkert ikke have sat sig så godt fast hos mig, hvis ikke vi skulle bruge dans til at vise, hvordan vi er blevet inspireret af udstillingen,” fortæller Tess fra 9. klasse på Ådalens Efterskole.«

Anne Mette Høncke, formidlingsudvikler Børn & Ung i ARoS Public, er ikke i tvivl om, at hiphop kan noget særligt i forhold til at få unge til at interessere sig for at bruge kunst:

»At få unge til at bruge kunsten som afsæt for selvrefleksion ligger som én af grundpillerne i vores arbejde med formidling her på museet. Men at få unge til at forholde sig selvreflekterende til kunst, kan ind imellem godt kræve lidt hjælp – og måske særligt, når der er tale om en maler fra 1800-tallet. At bruge rapmusik og hiphop som indgang til at arbejde med unge omkring udstillingens store emner som identitet, idealer og helte er en super spændende vinkling.«

Alexander Engel og Ramzi, som er rap coaches i RAPOLITICS, var begge den type elever, der ikke kunne sidde stille, da de gik i folkeskolen. »Derfor er vi gode til også at fange det segment af elever og tale til dem i øjenhøjde. I det hele taget er hiphop super effektivt at bruge i undervisningen. Det er én af de største musikkulturer hos unge i dag og inkluderer både fagene dansk, samfundsfag, musik og her også billedkunst. Udover at gøre semantik og synonymer cool, statuerer vi et eksempel og viser, at vi kan stå her i dag og leve af den hiphop, som vi elsker.«

Anne Mette Høncke er begejstret for mødet med RAPOLITICS, som hun betegner som ”energifyldt, inspirerende og særdeles afsmittende”

»Vi har store forventninger til det videre samarbejde med RAPOLITICS og kan ikke alene melde fuld hus på de i alt 8 workshops for HF-hold, Efterskoler og HHX-klasser, men den store interesse har desuden også resulteret i, at vi har måtte oprette ventelister til deltagelsen,« slutter Anne Mette.

  • Om Agnes Slott-Møller

    Agnes Slott-Møller var en af 1800-tallets stærke kunstnerskikkelser, der markerede sig som kvinde i et mandsdomineret miljø. Hun var en en central dansk symbolist og debattør. Udstillingen Agnes Slott- Møller – Helte og heltinder kan opleves på ARoS indtil d. 6. januar 2019, niveau 5.

  • Om Hip Hop Hub

    RAPOLITICS driver det landsdækkende netværk Hip Hop Hub. Det består af ungegrupper og foreninger, der arbejder med at nyfortolke dansk kulturarv gennem hiphop og street-art. Hip Hop Hub er støttet af Nordea-fonden med fokus på det gode unge liv.