Rapolitics modtager stor donation fra Roskilde Festival til ny ungdomsfestival for hiphopkultur

Af Nikoline Skaarup

Med en donation på 500.000 kroner fra Roskilde Festival i ryggen sadler vi op til at skabe Re:ACT – landets førende ungdomsfestival for hiphopkultur og kunstnerisk aktivisme.

I anledning af, hvad der skulle have været den halvtredsindstyvende fejring af Roskilde Festival i år, søsatte foreningen deres hidtil mest ambitiøse open call. Under temaet ‘Unge Stemmer’ kunne organisationer, der arbejder med at styrke unges fællesskaber og handlemuligheder mod en positiv forandring i samfundet, søge om en donation. Nu har 32 udvalgte initiativer til sammen modtaget 15 millioner kroner, som stammer fra overskuddet fra sidste års festival, og her er vi både stolte og taknemmelige over at være iblandt. I en tid hvor netop Roskilde Festival kort før påske desværre blev aflyst, og hvor ord som “isolation” og “ensomhed” præger hverdagssamtalen, er der mere brug for sammenhold og fællesskaber end nogensinde.

Re:ACT – laboratoriet, hvor vi lytter til ungdommens råb om forandring

Vi vil i foråret 2021 sparke dørene ind til Re:ACT! En 24-timers festival for aktivisme og hiphopkultur, hvor de unge har mikrofonen og sætter strøm til demokratiet. Festivalen vil foregå på Ungdomsøen, en kort sejltur væk fra København, hvor deltagerne vil kunne gå på opdagelse i Middelgrundsfortets lange gange og historiske lokaler, og trække vejret i øens åbne og kuperede landskab.

Det er her, vil vi skabe rammerne for, at cirka 150 unge deltagere med forskellige sociale og etniske baggrunde og en række hiphopkunstnere sammen vil udforske hiphoppens discipliner, sætte aktuelle tematikker på dagsordenen og finde alternative måder at udfordre den demokratiske samtale på.

Fem politiske kunstdiscipliner

I løbet af 24 timer vil deltagerne udfordre deres kreativitet på fem værksteder, hvor der eksperimenteres med beats, graffiti, rap, poetry slam og dans. De fem laboratorier vil blive faciliteret af knivskarpe kunstnere, som er eksperter i hver deres genre, og de genrer er langt fra tilfældigt udvalgt. De er nogle af de mest politiske kunstarter, som gennem historien har sat samfundsdebat i højsædet over hele verden. Fra rappen og poesien som talerør for dialog og modstand mod det etablerede til graffitien, som i lange tider har været et kreativt modstandssprog mod magthaverne. Festivalen vil derfor også være en fejring af samspillet mellem forskellige subkulturer.

Vi sitrer af spænding og glæder os til at holde jer opdateret på det videre arbejde med Re:ACT!

Du kan læse mere om Roskilde Festivals Open Call: Unge stemmer på deres hjemmeside her.