Pieces for Palestine tager form efter første sessions

Af Mahmoud Ismail og Marie Hagensen

- "Graffiti fungerede som de sociale medier under oprøret ‘den første intifada’."

- "Handala er symbolet på det flygtningebarn, som forener palæstinensere verden over."

- "Når apartheidmuren bliver en turistattraktion med kendte kunstneres murværker, bidrager det til en normalisering af tilstanden – men det er samtidig den kanal, vi har til at udtrykke os gennem i en fastlåst situation." 

Det var nogle af de pointer, der kom op i det første Pieces For Palestine event, som på grund af Corona-restriktionerne er rykket 100 % online.

Unge deltagere fra Vestbredden, Aarhus, Gaza City og København mødtes over faglige input og skitseblokken i et fælles refleksionsrum.

Fra de historiske rødder til murenes sprog

Pieces For Palestines events bygger på en række faglige input, som dels giver deltagerne en nuanceret viden om Palæstina både historisk set og i dag, og dels inspirerer til kreative produktioner. Ambitionerne fejler nemlig ikke noget – vi vil skabe verdens største graffiti piece og verdens længste rap, som skal lande os en plads i Guinness Rekordbog og på hitlisterne og få Palæstina i passet. Vi vil i hvert fald prøve på det sammen med alle dem, der deltager i projektet, og vi vil bruge anledningen til at lave en masse larm for Palæstina.

Sketch og protest-graffiti for de pro og the newbies 

For at kunne lave de ambitiøse produktioner, vi har sat os for, har vi naturligvis brug for nogle solide redskaber. Her har vi trukket på Rapolitics' gode samarbejdspartner og officiel Hip Hop Hub-fyrtårnsorganisation Street Studies i Ringsted. De har tilrettelagt et kreativt materiale med udgangspunkt i protest-graffitien, hvor alle kan være med. Ud fra introduktioner til et simpelt graffitialfabet, nogle visuelle refleksioner over symbolik i historiske mure (eksempelvis Berlinmuren) og den traditionelle brug af landkort, klæder materialet deltagerne på til at kaste sig ud i selv at sketche. Tjek det flotte og gennemførte materiale ud her.  

At Pieces For Palestine er tvunget online har selvsagt lagt an til forskellige udfordringer, men det har også det store potentiale, at vi kan nu kan dele alt det indhold og viden, der bliver delt i vores sessions.

Det er ikke for sent at blive en del af Pieces For Palestine

Vores Pieces For Palestine events er åbne for nye deltagere, og næste gang, du har mulighed for at være med, er mandag den 16. november klokken 17.30 til 21.00. Find eventet på Facebook her.

Se hele programmet her, og klik ind på tilmeldingssiden for at signe up!

Nøglen som symbol

Farah Koutteineh fra Key48, forklarede i sin præsentation, hvorfor nøglen er blevet et symbol for palæstinensernes ret til at vende tilbage, ligesom han opfordrede alle til at deltage i Right to Returns underskriftindsamling.

جدران المخيم Walls of Dheisheh

Rapolitics' palæstinensiske samarbejdspartner Shoruq er en organisation, der holder til i den palæstinensiske flygtningelejr Dheisheh. Organisationen spillede ind med en dokumentarfilm om graffitiens væsentlige rolle i flygtningenlejren - en film der blandt andet er skabt af Tamara Abu Laban, som selv deltager i Pieces For Palestine på vegne af Shoruq.

Indføring i relevante palæstinensiske symboler og ikoner

Bilal Al Issa fra Det danske Hus i Palæstina er selv dansk-palæstinenser og gav en dybdegående præsentation af de vigtigste symboler og ikoner, der forener palæstinenserne på tværs af landegrænser.

Kunstens brug af palæstinensiske ikoner og symboler

Den palæstinensiske kunstner Ayed Arafah supplerede med et oplæg om, hvordan symboler og ikoner indgår i forskellige kunstneriske værker. Han gav også deltagerne inspiration til, hvordan de selv kan tage symbolerne med i de 'pieces', de skal lave i forbindelse med projektet.

Vil du støtte?

Relevante links:

Støt borgerforslaget, der vil give palæstinensiskfødte danskere mulighed for at anføre Palæstina som fødselsregistreringssted i deres pas eller kørekort her.

Støt den globale kampagne Right To Returns underskriftindsamling her.

På billedet ses en af deltagernes sketches, som hun har skabt ud fra workshoppen og de forskellige talks.