Nicklas Bertelsen sætter ord på ensomheden i podcast for unge: »Som kultur finder vi det enormt skamfuldt at tale om«

Af Nikoline Skaarup

Når Nicklas Bertelsen sætter sig bag mikrofonen og tænder for optageren, går han i dybden med et af de emner, vi har sværest ved at tale om. I en podcast-serie på Blocklabs interviewer han personer, der alle har eller har haft ensomhed helt tæt inde på livet.

Blocklabs er en online læringsplatform og et digitalt fællesskab, hvor unge i hele landet kan finde tutorials og workshops inden for dans, rap, scratch og graffiti, deltage i live-streamede koncerter og finde spændende podcasts. Platformen, som er støttet af Tuborgfondet, blev til som en reaktion på den øgede ensomhed, Coronakrisens første måneder med lockdown fik som konsekvens. Men allerede før pandemiens udbrud var unge mellem 16 og 29 år den aldersgruppe i Danmark, hvor flest føler sig ensomme, og tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at cirka 120.000 unge danskere ofte eller altid føler sig ensomme.

Nicklas Bertelsen har sammen med makkeren Rune Rim siden maj stået for platformens podcast-sektion. Mens man i ‘Break Lab’, ‘Rap Lab’, ‘Sketch Lab’ og ‘Scratch Lab’ kan udvikle sine kreative skills, tilbyder ‘BlockCast’ et åndehul, hvor du bare skal lytte og komme helt ind på livet af mennesker, der døjer med ensomhed og psykiske lidelser.

»Vi valgte temaet, fordi folk føler sig ekstra ensomme under Coronakrisen, men også fordi ensomhed er et ekstremt tabubelagt emne,« forklarer Nicklas Bertelsen: »Få vil indrømme, at de kender til det af frygt for yderligere udstødelse og stigmatisering. Som kultur finder vi det enormt skamfuldt at tale om, selvom det i vores hurtige, individualistiske og digitaliserede verden bliver et mere og mere udbredt fænomen.«

Podcast som medie og det respektfulde interview

Nicklas og Rune Rim er ikke alene, når de sætter ord på noget af det, der er allersværest at tale om. De inviterer en række forskellige personer ind som alle har det tilfælles, at de kender til ensomheden på et personligt plan. De taler blandt andet med en hjemløs, med psykisk syge og med en skuespiller, der har viet sin karriere til at holde foredrag om sin personlige ensomhed.

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at det er svært at tale om ensomhed og psykisk sårbarhed, især når man kigger de mennesker i øjnene, der døjer med det selv. Derfor har det været vigtigt for Nicklas, Rune og resten af holdet bag Blocklabs, at de personlige fortællinger skulle formidles på den bedst mulige måde, og her blev podcasten det oplagte medie.

»Det er fedt at lave podcasts, fordi man kan gå i dybden med et tema uden afbrydelser. Podcastformatet er på mange måder en modsætning til den hektiske nyhedsstrøm, hvor alt behandles overfladisk og hurtigt. Nogle emner, som netop ensomhed, fortjener en grundig gennemgang,« siger Nicklas.

Derudover har ordet “respekt” vægtet højt i forberedelserne til podcasten og ikke mindst i interviewsituationen.

»Vi har at gøre med sårbare individer, der frivilligt stiller op til et interview om deres allermest personlige udfordringer. Som interviewer er det ofte en balance at spørge ind til disse ting uden at stikke for dybt, men heller ikke forblive i det overfladiske. Det er også en stor opgave at klippe og redigere interviewet på en måde, så det bliver kort og skarpt, men stadig bevarer interviewpersonens essens.«

Læs også: B-Girl AnSo lærer andre unge at breake: »For mig er det et frirum at få lov at være fysisk«

Fortællingerne er mange i podcast-serien, og der er ikke én, der er vigtigere for Nicklas end andre. De har alle rørt ham på forskellige måder: »Vi taler om mennesker, der har oplevet enormt usædvanlige og ofte traumatiserende ting,« fortæller han: »Shahin måtte sælge sine møbler for at betale husleje under Coronakrisen. Maya var vidne til en mand, der sprang ud foran metroen, hvilket sendte hende ud i et langvarigt terapiforløb. Amia havde en stedfar, der tvang hende til at køre tre kilometer på en cykel med en brækket arm. Jeg kan ikke fremhæve en enkelt episode, der står mere klart end en anden, for de har alle givet mig en enorm respekt og forståelse for, hvad folk på bunden af samfundet må gennemgå.«

Der ligger allerede otte episoder, du frit kan tilgå med titler som “Den skrøbelige psyke”, “For fattig til velfærd” og “Med gaden som hjem” – og i de kommende uger følger flere episoder i live-udgave, som du kan streame på Facebook. Nicklas håber selvfølgelig, at du vil lytte med, og når du gør, så håber han, at du får det samme ud af det, som han selv har: »En bedre indsigt i fænomenet ensomhed. Jeg har virkelig lært meget af alle de mennesker, jeg har interviewet, fordi de hver især har givet deres perspektiv på, hvordan det er at være anderledes, og hvordan denne anderledeshed giver anledning til misforståelser og udstødelse.«

Du kan lytte til alle podcast-episoderne på blocklabs.dk her.