Læring gennem hip hop på Danmarks første folkemøde for unge

Af Katarina Siig Søderberg

Alle billeder: Jesper Houberg

Søndermarken på Frederiksberg blev i weekenden omdannet til et samfundslaboratorium. Elever fra Nærum Gymnasium mødtes sammen med 30.000 unge fra hele landet på tværs af uddannelser og sociale og geografiske skel for sammen at udforske, hvad demokratisk deltagelse kan være anno 2016.

Hip hop musik flyder ud af det hvide telt på foreningen RAPOLITICS stand på festivalpladsen, der er ramme om danmarkshistioriens første demokratifestival for unge. Der bliver schratched, rappet og malet graffiti. Stemningen er høj blandt eleverne fra Nærum Gymnasium, der sammen med elever fra tre andre gymnasier deltager i RAPOLITICS Hip Hop Hub workshop i Søndermarken i København

På ungdomsfolkemødet er 75 organisationer repræsenteret. Partier, tænketanke, frivillige organisationer og virksomheder præsenterer samfundsrelaterede problemstillinger og inviterer unge til at engagere sig. I de forskellige workshops kan unge komme med deres bud på løsninger af aktuelle samfundsudfordringer.

Philip Michael Christiansen og Carl-Emil Bleeg fra 2.H på Nærum Gymnasium har valgt at deltage i RAPOLITICS Hip Hop Hub workshop. De synes, at hip hop er en spændende og anderledes måde at lære på og udtrykke deres interesse i samfundet .

Det fede ved rap er, at man kan mikse musik og lyrik med aktuelle emner,” siger Phillip. “Som I dag, hvor vi på workshoppen skulle vælge et seriøst og et mere useriøst emne til vores raptekst. Så valgte vi Donald Thrump og hash og miksede emnerne lidt sammen. Så blev det til, at Donald Trump er helt væk i alt, hvad han siger, så det må være fordi, han ryger hash”.

Ungdommens Folkemøde er ikke kun for de politisk engagerede

Carl-Emil er medlem af Nærum Gymnasiums elevråd, men hverken Phillip eller Carl-Emil er politisk aktive. Begge forestiller sig, at de vil engagere sig i politik, når de bliver ældre. Men lige nu appelerer hiphop og rap mere til dem som demokratisk udtryksform.

Jeg vil nok sige, at hiphop tiltrækker mig, fordi det er nemmere at være en del af. Hvis du laver et hit, som alle kan synge med på, så har alle jo hørt budskabet og bliver en del af det. For mig er det nemmere og sjovere at forklare mine pointer på den måde end at skulle stå og tale til en masse mennesker for et ungdomsparti,” fortæller Phillip.

“Jeg synes også, at det er sjovere at lære på den her måde,” tilføjer Carl-Emil. “Et modul med én, der står og taler og taler, kan virke meget langtrukkent. Men hvis du siger til os, at nu får vi nogle emner, som vi skal gå ud og skrive en sang om, så tror jeg bare, at der kommer nogle helt andre idéer op”.

Det er netop derfor, at foreningen RAPOLITICS er blevet inviteret med på Ungdommens Folkemøde. Det fortæller medstifter og idémand bag mødet, Olav Hesseldahl, (cand.mag i Filosofi og Innovation). Han understreger vigtigheden af at skabe rum for, at alle unges meninger kan blive hørt, og at alle unge motiveres til at blive aktive samfundsborgere- også dem der ikke normalt engagerer sig i politiske ungdomspartier, elevorganisationer eller fagforeninger.

“RAPOLITICS er én af de foreninger i Danmark, som står frem som et fyrtårn og viser, at man kan engagere sig i samfundet på andre måder end den klassiske, hvor man skal stå på en scene og diskutere. Man kan også gøre det gennem kunst og kultur. Det er vigtigt, fordi det har en appel, der kan få flere og flere forskellige unge med,” forklarer Olav Hesseldahl.

Fra Bronx til Nærum

Der er langt fra Bronx, hvor hiphoppen opstod tilbage i 70´erne, til Nærum, men det vil ikke afholde folk i Nærum fra at tage godt imod hip hop, mener Carl-Emil.

“Jeg tror, at folk i Nærum vil synes, at hiphop er en sjov og anderledes udtryksform. Personligt har jeg nemmere ved at lære på en måde, hvor jeg ikke kun skal kigge ned i en bog. Det tror jeg også, at mange andre unge vil kunne se fordelen i”.

Til gengæld mener de to gymnasieelever ikke, at der er lige så meget at råbe op om i Nærum, som i Bronx. “

“Jeg tror egentligt, at vi er meget tilfredse med tingene i Nærum. Vi er ret priviligerede. Der er ikke noget, som jeg er vildt utilfreds med som sådan,” siger Phillip. “Nej, men man kunne måske godt spice byen lidt op,” fortsætter Carl-Emil. “Nærum er et rigtigt fint sted, men der sker ikke så forfærdeligt meget”, griner de begge. “Med hip hop kommer der nogle andre typer til. Jeg tror, at folk ville turde udfolde sig mere med deres tøj og sådan, hvis der kom mere hip hop til Nærum,” slutter Carl-Emil.

  • Hip Hop Hub er et landsdækkende netværk drevet af foreningen RAPOLITICS.

    Det består af ungegrupper og foreninger, der arbejder med at nyfortolke dansk kulturarv gennem hip-hop og ‘street-art’. Hip hop hub er støttet af Nordea-fonden med fokus på det gode unge liv

  • Som gymnasielærer kan du fra foråret 2017 booke gratis workshops gennem Hip Hop Hub målrettet de 16 – 17-årige

    Vi kommer ud i klasserne og arbejder med kulturarv og forskellige udtryksformer inden for hip hoppen. Mere info kommer senere. Hold øje med siden.

  • Ungdommens Folkemøde er arrangeret af Ungdomsbureauet

    Ungdomsbureauet har eksisteret siden 2013. Det blev startet af festivalchef Kenneth Salomonsen samt projektchef, Olav Hesseldahl. De største samarbejdspartnere er Frederiksberg- og Københavns Kommune. Budgettet er på 3,7 mio. kr. Pengene kommer fra salg af stadepladser samt økonomiske tilskud