Kunstner i Corona-tid: Freestyle-rapperen Pelles råd til at støtte dansk undergrundsrap

Af Nikoline Skaarup

Foto: Katarina Siig Søderberg

De mindre danske kunstnere er nogle af dem, der lige nu mærker de økonomiske konsekvenser af situationen omkring Coronavirusset og dens følgesygdom Covid-19. Hvordan mærker en dansk freestyle-rapper krisen, og hvad kan du gøre, hvis du gerne vil støtte kunsten hjemmefra? Læs med her. 

For bare en måned siden var det svært at forestille sig, hvilken usammenlignelig situation, vores land og resten af verden lige nu befinder sig i. Og mens vores klode ufortrødent fortsætter sin rotation om egen akse, og nat igen bliver til dag, så er hverdagen gået i stå, på hvad der føles som et splitsekund. At konsekvenserne lige nu er uoverskuelige for en stor del af Danmarks befolkning, kan der efterhånden ikke herske tvivl om. Kunstnerne er nogle af dem, der er hårdt ramt, og vi har derfor hevet fat i vores coach-koordinator og Rapolitics-veteran Pelle Møller for at blive klogere på den situation, de danske undergrundsrappere lige nu står i. Udover sit engagement i Rapolitics lever Pelle af at freestylerappe og lave musik under navnet Pelle og i gruppen Parlør.

Når man taler om, at hverdagen for en rapper som Pelle er gået i stå, så skal det tages med et gran salt, for som selvstændig musiker og freestylerapper er det måske generelt svært at tale om en normal arbejdsdag eller en typisk arbejdssituation: “Men kort sagt er mit arbejde at videreformidle indhold og budskaber gennem rapmediet,” fortæller Pelle på behørig afstand over mail. “Så et bud på en arbejdsdag kunne være mig, der sidder otte timer til en faglig konference for derefter at opsummere det hele på 5-10 minutters rap. Men det kan også være en virksomhed, der gerne vil have et fagligt indslag til deres sommerfest, eller mig der drikker kaffe derhjemme, mens jeg skriver på en plade,” fortsætter han.

Pelle udgav sit første track tilbage i 2010, samme år som han blev en del af Rapolitics, og han lægger ikke skjul på, at det er et kæmpe privilegium at leve af dét, han ikke kan lade være med at lave. “Men for mig er rap ikke kun en levevej. Det er også måden, jeg reflekterer over store som små ting i livet. Derfor er det jo helt vildt, at jeg kan leve af at dele den glæde og de tanker med andre,” siger han. Og noget tyder på, at det har en indvirkning, når Pelle deler sin glæde ved rapformatet og sine tanker om stort og småt. “Det største kompliment, jeg kan få, er, at det jeg gør rykker ved andre. Jeg kunne aldrig bede om andet… og nåhja, så har Lars Løkke engang sagt, at jeg havde styr på mit kram, efter at jeg havde disset ham live på TV2.”

Okay, så rap er fedt, freestyle-opsummeringer af faglige konferencer rykker, og Lars Løkke er nede med et diss af… Lars Løkke, når det altså fremføres som en rap.
Men Pelle er blot én ud af tusindvis af kunstnere herhjemme, der lige nu ikke kan rykke ved folk, fordi karrieren er sat i stå. Udover at aktuelle jobs af gode grunde er aflyst, mærker han også tydeligt, at folk er bange for at booke ind i fremtiden, og det er bare ét ud af mange presserende problemer.

Det er et dystert billede, der tegner sig for landets artister, men vi ser heldigvis allerede flere tiltag, der skal holde kunsten i live, selv i krisetider – eller måske endda vigtigst af alt i krisetider. Og hvis du selv sidder derhjemme og gerne vil støtte undergrunds- og freestylerappen i Danmark, men ikke helt ved hvordan, så har Pelle nogle bud: 

- Lyt til musik, når du alligevel sidder derhjemme, og køb musikken på vinyl! 

- Bestil en freestyle-hilsen til dig selv eller en, du har kær, som du ikke fysisk kan hilse på.

- Tøv ikke med at booke shows længere ud i fremtiden. 

 • Hvad gør du selv for at støtte dit kunstmiljø for tiden?

  »Jeg lytter til danske kunstnere hver dag, deler og liker så meget kunst, som jeg kan, og prøver at gøre opmærksom på de udfordringer, kunstnerne og andre selvstændige har. Derudover opfordrer jeg arbejdsgivere til at udbetale honorarer for kommende jobs i rater, så kunstnerne får nogle penge ind på kontoen nu.«

 • Hvad er de fedeste tiltag, du er stødt på henover de seneste dage?

  »Coronakoncerter.dk er et fedt koncept. Men generelt lader kreativiteten til at blomstre op, fordi der er brug for den i disse tider.«

 • Hvis man er ny i det danske rapmiljø, hvad er så din top 5 kulturelle guide til den bedste indførelse?

 • 1.

  »Apples ‘Ny dansk Rap’-Playlist: Kurateret af Hiphop/Simpsons/wrestling ekspert PTA
  Lyt til den her

 • 2.

  »'Bodied’ på YoutubePremium: Skreven battleraps svar på legendariske 8Mile
  Læs mere her

 • 3.

  »‘Know the Ledge’: Randrusiansk podcast- og koncertarrangør med større livsglæde end Ole Henriksen!
  Lyt til podcasten her

 • 4.

  »‘Rekords’: Pladebutik på Nørrebro, der har alt det utilgængelige og obskure fra undergrunden. Du kan bestille online fra Rekords.dk.«

 • 5.

  »Følg Vi Ses Til Hiphop, der altid opdaterer om store som små koncerter. Så kan du holde dig opdateret, når vi kan få lov til at komme ud og spille igen.«