B-Girl AnSo lærer andre unge at breake: »For mig er det et frirum at få lov at være fysisk«

Af Nikoline Skaarup

Foto: Monika Kadlubcová

Mød Annesofie, som bruger breakdance til at give slip på tankerne og lade kroppen følge de impulser, musikken giver. De kommende uger giver Annesofie glæden for break videre i sit virtuelle danserum for unge på læringsplatformen bloklabs.dk. 

Blocklabs.dk er ude i æteren, og vi har svært ved at få armene ned ved tanken om, at der nu findes et online læringsrum, hvor unge kan gå på opdagelse i hiphoppens forskellige udtryksformer med kyndig vejledning og tjekke tutorials fra nogle af landets mest kompetente undervisere indenfor rap, breakdance, graffiti og scratching.

Hvis du finder dig selv på blocklabs.dk, fordi du altid har drømt om at prøve kræfter med breakdance, så er den 23-årige danser Annesofie Aakjær aka B-Girl AnSo din bedste ven. Anesofie har været tilknyttet Rapolitics i en årrække både som frivillig og gennem projektet Hip Hop Hub, hvor hun som en del af en ungeredaktion var med til at udarbejde Rapolitics’ hiphopsamling.

Nu er hun tovholder på Blocklabs’ Breakin’-sektion, hvor hun løbende vil præsentere otte tutorials, der på en nem og overskuelig måde giver dig en fyldestgørende introduktion til breakdance. Hun har samlet et stærkt hold af erfarne dansere fra det københavnske break-miljø, som gennem de otte tutorials vil tage dig i hånden og hjælpe dig med at kanalisere alle dine isolationsfrustrationer ud i fødderne.

B-Girl Anso af Monika Kadlubcová

Da Rapolitics og Sketch & Skratch i sin tid hev fat i Annesofie for at høre, om hun var klar på at være en del af blocklabs.dk, var det blandt andet projektets store potentiale og ønsket om at kunne give videre til andre, der lokkede. »Jeg har tidligere blandt andet gennem mit arbejde med Rapolitics under projektet H3 (Hip Hop Hub, red.) erfaret, hvordan hiphoppens elementer skaber unikke rammer for unge at udtrykke sig i,« forklarer hun og fortsætter: »Personligt synes jeg, at hiphopkulturen har nogle rigtig fede værktøjer og kan være et stærkt middel for unge at udtrykke sig gennem. Min personlige historie tager selv udgangspunkt i hiphoppens element breakin’, og de værktøjer, oplevelser og relationer, det har givet mig, ønsker jeg at dele med andre.«

Dans er et frirum

Når du bevæger dig ind på Annesofies virtuelle rum på blocklabs.dk, vil du som sagt løbende finde tutorials og en række steps, øvelser og tips til, hvordan du kan dygtiggøre dig inden for genren. Du vil også selv få mulighed for at tage del i et rigtigt “jam”, hvor der både vil være konkurrencer, sparring, paneldiskussioner og udveksling med andre dansere. Selvom det vil foregå virtuelt som led i den øgede sociale distance, så skal det alligevel give en smag på, hvad break-miljøet blandt andet indebærer, også når vi en dag kan invitere de fysiske fællesskaber indenfor i hverdagen igen. Annesofies dansefællesskab på blocklabs.dk er desuden også en åben virtuel invitation til alle de udøvende dansere, som går og savner deres miljø og fællesskabet omkring det.

De fire kunstneriske fokusområder på blocklabs.dk – rap, break, scratch/DJ og graffiti har alle til fælles, at de er udtryksformer, som gennem tiderne dels har bidraget til både demokratisk og politisk forandring for hele samfund, og dels har hjulpet til personlig udvikling for den enkelte. Det billede, kan Annesofie sagtens genkende, og for hende er dans en helt særlig udtryksform: »Kropssprog er meget sårbart og derfor også meget unikt at arbejde med. For mig er det et frirum at få lov at være fysisk og give mere slip på mit hoved og arbejde med musik og de impulser, det giver mig,« forklarer hun. Derfor håber Annesofie også, at du som del af hendes dansefællesskab, udover at opleve en interesse for breakin’, også vil finde en glæde eller inspiration i dansen. »Og så håber jeg, at brugeren vil få en følelse af at være en del af et skabertrængende fællesskab, selvom vi alle er sendt hjem uden meget social kontakt i denne tid,« afslutter hun.

Se B-Girl AnSos første tutorial i trinnene Toprcok, Footwork og Freezes herunder og gå på yderligere opdagelse i Annesofies virtuelle læringsrum på blocklabs.dk her.