Nyt nordisk samarbejde skal skabe bedre forhold for kvindelige, non-binære og transkønnede producere i den nordiske musikindustri

Af Nikoline Skaarup

3C– Connect//Compress//Change - er støttet af EU og Nordisk Kulturfond og er udviklet aforganisationerne Fryshuset (SE), JM Norway (NO) og Rapolitics (DK) 

Det ser mildest talt ikke godt ud, når man kigger på kønsbalancen i musikindustrien. Et amerikansk studie viser, at der i Hot 100 årslisten i 2020 var 198 producere krediteret, hvoraf 98% var mænd, og kun 2% var kvinder. Studiet viser stort set samme resultat, når man kigger på en længere tidsperiode. Over seks år var ratioen 38 mænd for hver 1 kvindelig producer. Når det kommer til non-binære og transpersoner er tallene så små, at det er svært overhovedet at finde statistik på, og i den førnævnte undersøgelse var der ingen af artisterne på Hot 100, der identificerede sig som non-binære eller nonkonforme.

I de nordiske lande tegner der sig det samme mønster, og det har en negativ effekt på kvaliteten og kreativiteten i musikindustrien. Repræsentation gør en forskel, og lige nu mangler unge piger, non-binære og transpersoner forbilleder at spejle sig i, når det kommer til musikteknik. Derfor ser et nyt nordisk projekt nu dagens lys. 3C (Connect // Compress / Change) er støttet af EU og Nordisk Kulturfond og har til formål at øge antallet af unge kvinder, non-binære og transpersoner i musikproducerbranchen. 3C er et nyt samarbejde mellem tre nordiske organisationer, Fryshuset i Sverige, JMN i Norge og Rapolitics i Danmark, og projektet vil kaste aktiviteter og initiativer af sig i alle tre lande for at styrke kvinder, non-binære og transpersoners position i musikproduktion og bidrage til en mere varieret og ligestillet nordisk musikindustri. Projektet vil involverede piger, non-binære og transpersoner i alderen 13-25 år foruden ledende forbilleder, undervisere og repræsentanter fra musikbranchen.

Om projektet siger Nikoline Skaarup fra den danske organisation Rapolitics:

“Danmark kan godt synes at være lidt bagud, når det kommer til inklusion og repræsentation i musikstudierne sammenlignet med Sverige og Norge, hvor der hen over de seneste år er kommet en del initiativer fra mindre såvel som større aktører. Men den seneste tid er vi virkelig begyndt at se et større krav om forandring, som industrien også virker mere klar til at løfte nu end for bare fem år siden. Det er lige så inspirerende, som det er længeventet. Vi er i Rapolitics superstolte over at være en del af den bevægelse, der er i gang lige nu, og ser det som en kæmpe styrke at have et nordisk samarbejde med så kompetente og erfarne organisationer so JMN og Fryshuset.”

Alle tre organisationer er udvalgt på baggrund af deres netværk, erfaring med at føre større projekter ud i livet og deres engagement, når det kommer til både musik såvel som arbejdet med unge mennesker. Derudover har alle organisationer tidligere arbejdet med spørgsmålet om kønsbalance og ligestilling inden for musik.

Når projektperioden slutter i februar 2023, er endemålene:

- At flere unge kvinder, non-binære og transpersoner har fået redskaber og bedre adgang til muligheden for at arbejde som musikproducere.
- At tilgangen til musikproduktion som noget kun mænd laver har ændret sig markant.
- At der er et større fællesskab og flere platforme, hvor kvinder, non-binære, transpersoner og initiativtagere føler sig støttet.
- At flere kvindelige, non-binære og transkønnede musikproducere har fået større synlighed gennem præsentationer og showcases/koncerter.

For at nå disse mål kommer de tre organisationer blandt andet til at udvikle både værktøjskasser og håndbøger, som skal forbedre rekruteringsprocessen omkring kvinder, non-binære og transpersoner i musikproduktion og uddanne musikundervisere i, hvordan man skaber trygge rum og positive miljøer for kvindelige, non-binære og transkønnede musikproducere. I løbet af projektperioden vil flere seminarer og netværksmøder også blive afholdt rettet mod både kommende producere, musikindustrien og musikundervisere på tværs af alle tre lande.

Om organisationerne

JM Norway er den norske afdeling af Jeunesses Musicles International (JMI) - verdens største internationale netværk for musik og ungdom. Siden 1970 har organisationen arbejdet mod at give børn og unge i Norge bedre adgang til et internationalt musikliv og internationale kulturoplevelser. JMN arbejdet i øjeblikket med en række forskellige projekter, så som LOUD! - pigernes band camp og MUA – en musikworkshop for unge asylansøgere.

Fryshuset giver unge i Sverige mulighed for at finde og udforske deres passion. De hjælper dem med at realisere deres potentiale og med at få samfundet til at lytte og tage deres stemmer alvorligt. Fryshuset arbejder inden for ungdomskultur, uddannelse, socialt arbejde og entreprenørskab.

Rapolitics er en dansk nonprofitorganisation, der arbejder mod at skabe en modig ungdomsgeneration, som tør udfordre og udvide den demokratiske debat gennem kultur og kreative udtryk med rødder i hiphopkulturen. Rapolitics har tidligere arbejdet med unge kvinder, non-binære og transpersoner gennem rapskoler som Made by Girls og senest Misfitz, som rapperen Vigsø stod for.